Шафранът е лечебно чудо на природата. В състава му се съдържат витамините C, B1, B2, минерални соли, восъци, захари и др. Специфичният му аромат, се дължи на етерично масло, отделящо се при разпадането на пикрокроцина. Съставът на шафрановото етерично масло не е проучен достатъчно, но е известно, че съдържа най-много ненаситени и най-малко наситени мастни киселини. Шафранът има горчив вкус, а миризмата му е подобна на сено или йодоформ. Това е така, благодарение на химичните вещества шафранал и пикрокроцин. Шафранът съдържа още: манган, мед, калций, калий, желязо, цинк, селен и магнезий. Всеки от тези елементи изпълнява жизненоважна функция в организма.

Шафрана като лечебно средство

В миналото шафранът е използван, като лечебно средство, успокояващо сърцето и стимулиращо потентността. Споменава се в някои египетски и еврейски документи, че шафранът е използван за повишаване на апетита. В древен Рим лекарите са приготвяли лечебни мехлеми, поради силно овлажняващия му ефект, а римския император Елагабал (204-222 г.) ароматизирал ваната си с шафранови цветя. При пиршества са го използвали за повдигане на настроението и като афродизиак, поддържащ потентността.

Шафранът е мощно средство против депресия, тъй като спомага за произвеждането на серотонин – хормона на щастието. Може да се използва и против безсъние, като преди лягане се изпива чаша чай от ароматната билка в комбинация с мляко и малко мед. Полезен е и при очни болести, защото съдържа вещества близки до тези в ретината на човешкото око. Освен това се използва и от сърдечно болни, понеже премахва плаката по артериите и намалява лошия холестерол. От него може да се приготви и мехлем, който помага за бързото възстановяване и заздравяване на кожата при рани, екземи и ухапвания от насекоми.

Ако спазвате диета, шафранът е добър помощник, тъй като потиска глада и увеличава чувството за ситост. Също така спомага доброто храносмилане, намалява подуването на корема и образуването на газове. Шафранът, поради богатия си химичен състав, има потогонно и спазмолитично действие.

Етеричнотото масло от шафран – shafranal, има висока степен на цитотоксичност срещу раковите клетки.

Шафранът е ефективен продукт за лечение на женската пикочо-половата система, повишава сексуалното желание при жените.

Той се използва широко във фармацевтичната индустрия, в източната медицина влиза в състава на 300 лекарства, вкл. в състава на капки за катаракта. В Аюрведа подправката е широко използвана при заболявания на нервната система. Лекува истерия, нормализира сърдечния ритъм. Шафранът успешно лекува над 100 болести. Почти всяко заболяване, независимо дали то е в началния етап или късен, може да се повлияе при лечение с в 85-87%.

Използването на шафрана в храната допринася за регулирането на мазнините (липидите) и подобрява човешкия метаболизъм, повишава устойчивостта на организма към стрес, води до по-ниско кръвно налягане. Учените съветват подправката да се използва в най-ранните етапи на атеросклероза, стенокардия, коронарна болест на сърцето, хипертония.

Лечебните свойства на шафран се използват днес за:

 • Противодействие срещу тумори;
 • Пречистване на кръвта от лош холестерол;
 • Подобряване концентрацията и мозъчната дейност;
 • Лекуване на неврози и депресии;
 • Срещу главоболие и безсъние;
 • Регулиране на стомашно-чревния тракт;
 • Прочистване на бъбреците и пикочния мехур, чрез антибактериалните му свойства;
 • Възстановяване на зрението, в някои случаи предотвратява катаракта и загуба на зрението в напреднала възраст;
 • Води до подобрена ерекция и повишава либидото;
 • Помага при изгаряния и външни наранявания, ако кожата е суха и напукана, просто я намажете с каша от шафран;
 • За лечение на кожни алергии и подобряване състоянието при псориазис;
 • Предотвратява алкохолна зависимост;
 • Подмладява клетките в целия организъм;
 • Намалява радиационните нива в организма.

Важно е да знаете!

От казаното до тук става ясно, че шафранът е ценна лечебна подправка и намира редица приложения в лечението на много болести, но винаги помнете, че трябва да се използва в минимални  количества и с паузи в лечението, тъй като може да предизвика гадене, сънливост, безапетитие и дори отравяне. Не се препоръчва употребата му при бременност. Количество от 12 до 20 грама може да бъде опасно.

Купи шафран онлайн

снимка на шафран

Шафран 1 бр.

0.30 гр. 9.00 лв.

Купи оригинален шафран Саргол, на страхотна цена

купи
снимка на шафран

Шафран 2 бр.

0.60 гр. 18.00 лв.

Поръчайте 2 кутийки, и получавате безплатна доставка

купи
снимка на шафран

Шафран 3 +1 бр.

1.20 гр. 27.00 лв.

Поръчайте 3 кутийки, и получавате 1 бр. Безплатно + Безплатна доставка

купи
снимка на шафран

Шафран 5 +2 бр.

2.10 гр. 45.00 лв.

Поръчайте 5 кутийки. Вземете 2 кутийки Безплатнo + Безплатна доставка

купи

Безценният шафран Всичко за “червеното злато”

Отглеждането на шафран е документирано отпреди 3000 години. Дивият предшественик е вид лилав есенен минзухар – Crocus cartwrightianus, който се среща и на Балканите. Хората развъждали диви екземпляри, отбирайки само тези с необичайно дълги близалца. Така една стерилна мутантна форма на C. cartwrightianus, C. sativus била създадена в късната Бронзова епоха в Крит.

Експертите смятат, че питомният шафранов минзухар е документиран за първи път в един асирийски ботанически справочник от 7 век пр.н.е., при царуването на Ашурбанипал. Намерени са описания за употреба на шафран при лечение на над 90 болести в период от 4000 г. От тогава шафранът е използван като подправка и лекарство в Средиземноморието, като бавно се разпространил към други части на Евразия, по-късно в Северна Африка и Северна Америка. Името му, от арабски “asfar”, означава жълт.

купи шафран научи повече

Телефон

+359 899 138 685