Шафранът представлява нишките (близалцата) от цветето шафранов минзухар. Всяко цвете има само 3 шафранови близалца (женската част от цветето), наречени шафранови нишки. Тези нишки се събират ръчно, което ги прави толкова ценни и скъпи. Само си представете, колко от тези близалца, леки като перца, трябва да се съберат в една кошница, за да се достигне 500 г. тегло.  80 000 цветчета или 240 000 ръчно събрани шафранови нишки (почти едно цяло поле от цветя) са необходими, за да се направи един фунт (454 грама). Трудното физическо събиране на шафрановия минзухар обяснява защо шафранът е най-скъпата подправка в света.

Според статистика, през 2009 г. количеството произведен шафран в Иран възлиза на 300 тона, което само по себе си представлява 97% от световното му производство. В района на Кашмир в Индия са произведени 6 тона.Той е с висока репутация, но поради забраната на Индия за износ на високо качество шафран в чужбина, то той се използва най-вече  за собствено потребление и е трудно достъпен извън Индия.

Гръцкото производство (5 тона) се намира изключително в Македония (Козани) и се контролира от една единствена кооперация. Азербайджан произвежда 3,70 тона, Испания 1 тон, а Мароко произвежда 0.8 тона. Производството на шафран в Италия (Сардиния, Л'Акила, Каския) възлиза на 100 килограма; Турция (Davutobasi, Saffranbulli) - 10 кг; Франция  -  4/5 кг.; Швейцария (Mund) - 1 кг. Други държави, като Португалия произвеждат незначителни количества шафран.

Основни страни вносители на Ирански шафран са Обединените арабски емирства (ОАЕ), Испания, Tюркменистан, Франция и Италия, като 90% от износа на Иранският шафран е в насипно състояние

Шафранът като подправка

Шафранът се използва като подправка, естествен ароматизатор, оцветител и лекарство от повече от 3000 години.

Шафранът е използван в продължение на векове като естествен оцветител и ароматизатор за храни, сладкиши и напитки. Използва се широко в Персийската, Европейската, Северно-Африканската, Индийската, Испанската, Арабската, Турската, Мароканската и Азиатската кухня. 

Ароматът на шафрана е описан от експерти, като наподобяващ  на мед с тревисти, сеноподобни и метални нотки. Вкусът му е като този на сено, но с горчиви нотки. Въпреки че шафрановите влакънца са червени, те придават жълто-оранжево оцветяване на продуктите накиснати в тях. Поради това шафранът се използва в печените храни, ориз, сирена, сладкарски изделия, къри, ликьори, месни ястия, супи, макарони, а дори и сладоледи.

Употребата на шафрана в хранително-вкусовата промишленост се увеличава, поради неговия златист цвят, както и екзотичен аромат. Най-широката му употреба е свързана с оцветяването на ориз в жълт цвят. Съчетава се добре с риба и морски дарове, известен е като ключова съставка в пилешко по персийски и говежди кебап, испанска паеля, агнешко и пилешко, азербайджанска баклава и индийските пилафи, десерти и сосове, както и френската рибена чорба.

В Италия шафранът се използва в сладкарската и ликьорна индустрии като Шартрьоз, Изара и Стрега. Тези видове алкохолни напитки разчитат силно на шафрана за осигуряване на дълбок цвят и вкус.

В Европа се използва все по-често в състава на содата и други напитки.

Шафранът е не само подправка на храна. Има и други причини, поради което е толкова високо ценен.

Шафранът и здравето

Още преди 4000 години са открити доказателства за невероятната лечебна сила на шафрана и използването му за лечебни цели.

Шафранът съдържа повече от 100 компоненти, но трите най-съществени са: кроцинът, който е отговорен за оранжевия цвят, пикрокроцин, който придава горчивия вкус и шафраналът, който придава аромат. Съдържа още витамин А, фолиева кисилина, рибофлавин, ниацин и витамин С. Той е добър източник на минерали, мед, калий, калций, магнезий,желязо, селен, цинк и антиоксиданти. Всички тези активни съставки правят шафрана мощно средство за предотвратяване и лечение на много заболявания.

 

Антидепресант

Шафранът има дълга история в традиционното лечение и е признат за лечението на респираторни инфекции и заболявания, като кашлица и простуда, скарлатина, дребна шарка, рак, хипоксия и астма. Помага при кръвни циркулаторни нарушения, безсъние, парализа, сърдечно-съдови заболявания, стомашни разстройства, подагра, хроничен маточен кръвоизлив, аменорея, бебешки колики, очни заболявания, менструални болки, проблеми свързани с менопаузата и депресия. Помага при загуба на паметта, мъжка импотентност, насърчава притока на кислород, ускорява зарастването на раните и предпазва от клетъчна смърт.

Днес, вече има изследвания, които доказват много от терапевтичните свойства на шафрана. Установено е, че има положителен ефект срещу болеста на Алцфаймер, предотвратява образуването на ракови клетки, помага в борбата с туморите и облекчава страничните ефекти на химиотерапията.

 

Сърдечно съдови заболявания

Шафранът осигурява защита за сърцето и кръвоносните съдове, повлиява на диабета и други метаболитни нарушения, забавя или обръща нарушения на познавателните функции и настроението, свързани с процеса на стареене.

Освен това противодейства на отрицателните ефекти от алкохола върху мозъка и има свойствата на афродизиак.

Видове Шафран

Шафранът, добит от близалцата на шафрановото цвете, се класифицира, опакова и представя в зависимост от различните части на стигмата, както следва:

Ирански шафран "Саргол"

Буквално се превежда като "върха на цветето". Еквивалентното име на най-високо качествения шафран на испански език е "купе шафран". Този вид шафран е чист и съдържа близалца без стъбълца.

Най-високо качественият ирански шафран е известен като "Sargol" шафран. Той е съставен от червено-оранжеви нишки от върховете на шафранови влакна, които са били отрязани и отделени от стъбълцата преди сушенето. Това му позволява да запази чистия си червен цвят и води до оцветяване с индекс спектър от 220 до 260. Шафрановите близалца, отрязани по този начин, осигуряват максимален вкус, аромат и естествено багрило в кулинарията. Това е частта с всички кулинарни и лечебни свойства на шафрана. „Sargol” шафран е 100% чист шафран. Той е I-во качество  спрямо ISO стандартите. 

Шафран „Манча”:

„Mанча” шафранът или „La Mancha” шафран е общото име за испанския шафран и се отглежда в петте области на региона La Mancha на югоизточна Испания.

„Манча” шафранът не се реже като „Саргол” шафрана и следователно съдържа повече жълти части от растението, което води до по-висока степен на флорални отпадъци. „Манча” шафранът е с по-ниска степен на оцветяване в сравнение със „Саргол” шафран. Въз основа на ISO класификацията, „Mанча” шафранът е II-ри клас  в съответствие със стандартите за сила на цвета на шафрана. 

Имайте предвид, че стъбълцето на растението шафран няма кулинарни ценности. То няма аромат, вкус и цвят. Ако е добавено към червените близалца,  то просто прибавя 30 - 50% собствено тегло на шафрана и вие плащате за това.

Kогато купувате шафран

Има няколко характеристики, които трябва да търсите всеки път, когато купувате шафран:

Шафрановите нишки (стигми) са в ярък пурпурен цвят с малко по-лек оранжево-червен цвят по върховете.

Шафрановият аромат е силен и чист, не мирише на мухъл.

Не трябва да има други жълти или бели части (стил), смесени с червените конци (стигмата) на шафрановия минзухар. Въз основа на ISO оценка на шафрана, долните класове имат повече стил, оставен прикрепен към стигмата. 

Шафрановите нишки трябва да бъдат сухи и трошливи при допир.

Трябва да има скорошна дата на реколтата на опаковката.

Иранският „Саргол” шафран е чист и съставен от малки, ярко-червени конци. Върховете на конците са в малко по-лек оранжево-червен цвят. Това показва, че не е евтин шафран и че не е изкуствено оцветен в червено, за да изглежда скъп.

 

Анти рак

Все, по-голям брой уважавани учени са убедени във възможността шафранът да се използва при лечението на рак. Много лабораторни доказателства сочат, че шафранът наистина има противоракови ефекти. Това му свойство е описано за първи път в документи от индийския учен S.C. Nair през 1991.

Фармакологичните ефекти на шафрана при лечение на злокачествени тумори са документирани в различни проучвания. Шафранът се показва като ново и алтернативно лечение при различни видове рак.

Някои изследвания показват, че шафранът може да намали растежа на някои видове рак на кожата, както и друг тип тумор, наречен саркома. Екстракти от шафран са показали, че намаляват образуването на тумори и/или забавят прогресията на тумора при различни експериментални изследвания с животни. Изследователите са установили, че храненето на мишки с екстракт от шафран предотвратява образуването на саркоми на меките тъкани.

В множество проучвания, учените установяват, че шафранът има уникалната способност да забавя и действа обратно на растежа на раковите клетки! 

Превантивните ракови свойства на шафрана включват инхибиране на насърчаването на тумори и предотвратяване на химическите модификации на ДНК, която може да активира ракови гени или да предизвика нови мутации причиняващи рак. Вече е доказано, че съставката кроцетин на шафрана  действа   предотвратяващо на рака на гърдата и развитието на метастази, като подтиска проникването на клетки и нахлуването им в двете местни тъкани и в други части на тяло. 

Освен това е доказано действието на шафрана за намаляването на вредните ефекти причинени от лекарства за химиотерапия.  Научни изследвания установяват, че изобилието от каротеноидите в шафрана предлагат директна защита срещу предизвиканото от химиотерапията увреждане на ДНК.

Представени са убедителни доказателства, че шафранът може да предотврати, намали и дори да обърне много от промените, които водят до превръщането на здравословни клетки в ракови. Шафран екстракти  са показали, че силно се предотвратява увреждане на ДНК, причинено от свободните радикали, радиация, и възпаление, като по този начин се намалява риска от образуването на рак. 

Към днешна дата, шафранът, с неговите екстракти, както и отделните му компоненти кроцин, кроцетин и шафранал са показали убедителни превантивни ефекти срещу рак на белия дроб, черния дроб, дебелото черво, гърдата, панкреаса, стомаха, костите и кръвта. Освен това шафранът има впечатляващ профил на безопасност, без данни за токсични ефекти върху здравите тъкани или вредни ефекти върху кръвосъсирването. 

 

Антиоксидант

В съответствие с последните научни открития, сочещи към антиоксидантните качества на шафрана, интересът към това растение се е увеличил.

Наситеният оранжев цвят на шафрана насочва към лечебния му характер. Той е особено богат на каротеноиди и бета каротини /предшественик на витамин А, намиращи се в морковите/, които са антиоксиданти и защитават организма от свободните радикали. 

Червеникавият цвят идва от зеаксантина, който е един от каротеноидите, естествено присъстващи в ретината на човешкото око.Тестове показват, че шафранът обръща дегенерацията на макулата (AMD), най-честата причина за слепота при възрастните хора. Шафранът влияе на количеството мазнини, съхранени от окото, което прави зрителните клетки здрави и по-устойчиви.

Механизмът на противораковият потенциал на шафрана не е известен, но може да се свърже с неговата демонстрирана продухвателна активност на свободните радикали. В изследвания върху хора, приемали по 50 милиграма шафран, разтворен в 100 мл мляко, консумиран два пъти дневно, показва резултати на значително намаляване на липопротеин окисляването при индивиди с коронарно - артериално заболяване (CAD), което допълнително показва потенциала на шафрана като антиоксидант. 

 

За кожата

В Европа, шафрановите нишки са ключов компонент на ароматно масло, известно като Crocinum. То се прилага като парфюм за коса. Също така се е използвало за направата на ароматен спрей, който обилно се прилагал в римските театри. В наши дни, ароматът и цветът на шафрана се използват като маслена база при направата на парфюми.

Шафранът като натурален продукт помага и за премахването на пъпки, облекчава обриви и изглажда лицето.

Метаболизъм

Доказано е, че шафранът  има силни ефекти срещу диабет и неговите странични ефекти. Шафрановите екстракти помогат за поддържане на нивата на кръвната захар под контрол, като засилват усвояването на глюкозата и подобряват  инсулиновата чувствителност в мускулната тъкан. Някои изследвания са показали и значително подобрение на липидния профил, както и намаляване на холестерола и триглицеридите.

Шафранът показва много обещаващи резултати за предотвратяване на инвалидизиращите ефекти свързани с диабета, включително диабетна невропатия, диабетна енцефалопатия и диабетна невропатия. Изследване на човешки мозъчни клетки показва, че шафранов екстракт значително намалява токсичността на захарта, която причинява диабетна невропатия.

 

Меатболизъм

Многобройни проучвания са показали, че шафран добавки при хора с метаболитен синдром (комбинацията от затлъстяване, висока кръвна захар, липидни нарушения и хипертония ) имат много полезни ефекти:  Намаляват се нивата на "протеини на топлинния шок", които са маркери на клетъчен стрес; увеличава се чувството за ситост след хранене ;  може да се предотврати развитието на метаболитен синдром при пациенти, приемащи оланзапин и общи наркотици, използвани в психиатрията.

 

За очите

Купи шафран онлайн

снимка на шафран

Шафран 1 бр.

0.30 гр. 9.00 лв.

Купи оригинален шафран Саргол, на страхотна цена

купи
снимка на шафран

Шафран 2 бр.

0.60 гр. 18.00 лв.

Поръчайте 2 кутийки, и получавате безплатна доставка

купи
снимка на шафран

Шафран 3 +1 бр.

1.20 гр. 27.00 лв.

Поръчайте 3 кутийки, и получавате 1 бр. Безплатно + Безплатна доставка

купи
снимка на шафран

Шафран 5 +2 бр.

2.10 гр. 45.00 лв.

Поръчайте 5 кутийки. Вземете 2 кутийки Безплатнo + Безплатна доставка

купи

Безценният шафран Всичко за “червеното злато”

Отглеждането на шафран е документирано отпреди 3000 години. Дивият предшественик е вид лилав есенен минзухар – Crocus cartwrightianus, който се среща и на Балканите. Хората развъждали диви екземпляри, отбирайки само тези с необичайно дълги близалца. Така една стерилна мутантна форма на C. cartwrightianus, C. sativus била създадена в късната Бронзова епоха в Крит.

Експертите смятат, че питомният шафранов минзухар е документиран за първи път в един асирийски ботанически справочник от 7 век пр.н.е., при царуването на Ашурбанипал. Намерени са описания за употреба на шафран при лечение на над 90 болести в период от 4000 г. От тогава шафранът е използван като подправка и лекарство в Средиземноморието, като бавно се разпространил към други части на Евразия, по-късно в Северна Африка и Северна Америка. Името му, от арабски “asfar”, означава жълт.

купи шафран научи повече

Телефон

+359 899 138 685