Шафранът е наричан „божественото цвете“. В Кашмир го поднасят като дар на Буда и помазват статуите му с него. Будистките монаси също боядисват робите си с шафран, от там идва характерният им жълт цвят. В Индия шафрановият минзухар е свещено цвете и е забранен за износ извън страната. Ценен от древността, шафранът остава скъпоценна подправка и до днес е сред 20-те по-скъпи от златото неща на планетата. Подправка, която намира широко приложение в народната медицина, хомеопатията, кулинарията и религиозния живот на хората.

Ботаника и добив

Шафранът е многогодишен вид есенен минзухар от семейство Перуникови. От луковиците пораства растение и цъфти за кратко с цветове в светлосин до виолетов цвят. В цветовете има жълто стълбче, от което растат три ярко оранжеви близалца и често се подават над цветчето. Като подправка, лекарство и за боядисване се използват изсушените, понякога и смлени близалца на шафрановия цвят. Той е с фуниевидна форма и назъбен в горната страна. Тези нишки се събират ръчно, с пинсети, което ги прави толкова ценни и скъпи. 80 000 цветчета или 240 000 ръчно събрани шафранови нишки са необходими, за да се добие един фунт (454 грама). За получаването на 1 килограм шафран са нужни 150 000 цветчета (едно цяло поле от цветя).

Събирането на реколтата и отделянето на близалцата, които в този момент нямат аромат, се извършва на ръка. Шафрановите близалца се сушат при ниска или висока температура, в зависимост от традицията в  страната на произход. Тогава се разгръща типичният аромат. С най-високо качество е елегираният шафран, за чието производство се използват само близалцата, отделени от стълбчето, което няма аромат. Колкото по-тъмни са близалцата, толкова е по-високо качеството на шафрана.

Трудният ръчен добив на близалца от шафранов минзухар обяснява защо шафранът е най-скъпата подправка в света. Според статистика от 2009 г. количеството произведен шафран в Иран възлиза на 300 тона годишно, което е 97% от световното му производство. В района на Кашмир в Индия са произведени 6 тона.Той е с много висока репутация, но поради забраната на Индия за износ на високо качество шафран в чужбина, той се използва най-вече за собствено потребление и е трудно достъпен извън Индия.

Гръцкото производство (5 тона) се намира изключително в Македония (Козани) и се контролира от една единствена кооперация. Азербайджан произвежда 3,7 тона, Испания 1 тон, а Мароко произвежда 0.8 тона. Производството на шафран в Италия (Сардиния, Л'Акила, Каския) възлиза на 100 килограма; Турция (Davutobasi, Saffranbulli) - 10 кг; Франция  -  4/5 кг.; Швейцария (Mund) - 1 кг. Други държави, като Португалия, произвеждат незначителни количества шафран. Отскоро България успешно се вмества сред производителите на шафран в света. У нас вече има около 6000 дка шафранови плантации. Произвеждат се и се разпространяват и луковици за нови насаждения.

Аромат и вкус

Шафранът е с интензивен аромат, пикантен, горчив, земен, с дълготраен послевкус, цветист, леко парлив с нотки на мед, мускус, но и на медицински йод. Шафранът разгръща напълно своя аромат едва след няколкомесечно съхранение. Основният компонент на етеричното масло е шафраналът. Той най-добре разгръща аромата си, когато се накисне предварително за около 15 минути в съвсем малко количество студена или хладка течност (напр. вода, бульон или мляко) и се добави заедно с течността почти в края на готвенето. Целите шафранови близалца оцветяват и ароматизират по-интензивно, когато леко за загреят или леко се стрият преди употребата. Някои хора не могат да възприемат наситения аромат и вкуса на шафрана.

Търговия и измами

Шафранът е отровен в големи дози (от няколко грама). Затова той се продава не в  грамове, а на десети от грама и така се посочва и в рецептите. По принцип в една хартиена опаковка се съдържат 0,1 грам шафран. Добре е точно да се спазват рецептите и в кулинарията, и в оздравителните рецепти с шафран.

Внимавайте, когато пазарувате шафран! От столетия скъпото растение предизвиква алчността на хората и опити за измама. Може да го разпознаете по цвета, който е червен до оранжевеещ. Избирайте добре изсушен и мек на допир шафран, със силен аромат. Един милиграм от истински шафран може да оцвети един литър вода. На пазара може да срещнете фалшив шафран на прах, който бива смесван с куркума и червен пипер. Освен това често срещано е изсушеният шафран да бъде смесен и с близалца от невен. Шафранът запазва качествените си показатели за по-дълъг период, ако се съхранява на тъмно, сухо и хладно място.

Повече за кулинарните и лечебни свойства на скъпоценното растение и приложението му по света, четете тук

Купи шафран онлайн

снимка на шафран

Шафран 1 бр.

0.30 гр. 9.00 лв.

Купи оригинален шафран Саргол, на страхотна цена

купи
снимка на шафран

Шафран 2 бр.

0.60 гр. 18.00 лв.

Поръчайте 2 кутийки, и получавате безплатна доставка

купи
снимка на шафран

Шафран 3 +1 бр.

1.20 гр. 27.00 лв.

Поръчайте 3 кутийки, и получавате 1 бр. Безплатно + Безплатна доставка

купи
снимка на шафран

Шафран 5 +2 бр.

2.10 гр. 45.00 лв.

Поръчайте 5 кутийки. Вземете 2 кутийки Безплатнo + Безплатна доставка

купи

Безценният шафран Всичко за “червеното злато”

Отглеждането на шафран е документирано отпреди 3000 години. Дивият предшественик е вид лилав есенен минзухар – Crocus cartwrightianus, който се среща и на Балканите. Хората развъждали диви екземпляри, отбирайки само тези с необичайно дълги близалца. Така една стерилна мутантна форма на C. cartwrightianus, C. sativus била създадена в късната Бронзова епоха в Крит.

Експертите смятат, че питомният шафранов минзухар е документиран за първи път в един асирийски ботанически справочник от 7 век пр.н.е., при царуването на Ашурбанипал. Намерени са описания за употреба на шафран при лечение на над 90 болести в период от 4000 г. От тогава шафранът е използван като подправка и лекарство в Средиземноморието, като бавно се разпространил към други части на Евразия, по-късно в Северна Африка и Северна Америка. Името му, от арабски “asfar”, означава жълт.

купи шафран научи повече

Телефон

+359 899 138 685