Трите главни компонента на шафрана са:

  • α-кроцин, който придава жълтия пигмент на тичинките;
  • пикрокроцин, който придава горчиво-сладкия вкус;
  • и шафранал, който допринася за специфичния аромат на подправката.

Съотношението им определя качествата на шафрана. Той съдържа още над 150 етерични и ароматни съединения.

Заради постоянните суши, болести и неуспешни реколти в Кашмир, в комбинация с тоталната забрана за износ на шафран от Индия, най-висококачественият и рядък сорт шафран в света е и най-недостъпен и скъп.

Индия

снимка на шафран Mongra„Mongra“ или „Lacha“ (Crocus sativus Cashmirianus) – шафран от Кашмир, най-качествения според световните стандарти. Той е скъп и рядко се намира извън Индия. Кашмирският шафран се познава по извънредно тъмния си пурпурен цвят, един от най-тъмните в света, което предполага силният му вкус, аромат и оцветителни способности. Отличава се с извънредно дълги и тънки нишки.

Иран

снимка на шафран Sargol"Sargol“ – това е чист, най-висококачествен, ирански шафран, съдържащ само отрязани червени близалца без нишки;

 

 

Испания

снимка на шафран Coupe снимка на шафран снимка на шафран Rio снимка на шафран SieraИспания, основен износител на шафран, по принцип произвежда меки разновидности, с не толкова ярък цвят, вкус и аромат. Испанските сортове имат търговски наименования „Spanish Superior“ и „Creme“ и се окачествяват според правителствени минимални стандарти.

„Coupe” - най-качественият испански шафран, съдържащ само червени нишки (близалца), но отстъпва на иранския.

„Mancha” - първо качество шафран, произвежда се в Испания (Ла Манча), количеството на шафранови нишки е по-голямо от това на стъбълцата;

„Rio” - второ качество шафран, количеството на шафрановите нишки и тези на стъбълцата са равни;

„Siera” - трето качество шафран с по-голямо количество на жълт цвят от стъбълца, отколкото от близалцата;

Италия

В Италия сортовете шафран са с по-силни характеристики от испанския. Използват се изключително в сладкарската и ликьорна индустрии като Шартрьоз, Изара и Стрега. Тези видове алкохолни напитки разчитат силно на шафрана за осигуряване на дълбок цвят и вкус. Добивът е около 100 кг годишно.

Zafferano del L'Aquila е шафран от района Абруцо, около градчето Навели. Отглежда се на около 8 хектара площ. Понастоящем това е единственото място в света, където отглеждат този сорт. Той се отличава с формата и цвета на близалцата и пестиците си и с високото съдържание на шафранал. Те придават на акуилския шафран необичайно остър аромат. Акуилският шафран е донесен в Италия от Испания по времето на Инквизицията от доминикански монах. До края на Средновековието акуилският шафран става един от най-търсените в Европа сортове.  Този италиански шафран се отличава с високото съдържание на шафранал и кроцин, което обяснява необичайно острия му аромат и оцветяващата му способност.

Zafferano di Sardegna е със статут на шафран с PDO. Той е по-мащабен сорт, отглеждан в Италия за качество и количество в Сан Гавино Монреале, Сардиния. Там шафран се отглежда на 40 хектара (което е 60% от италианското производство). Той има също много високо съдържание на кроцин, пикрокроцин и шафранал. Негова особеност е навлажняването на близалцата преди изсушаването им с първокласно необработено маслиново масло

Гърция

Гърция е най-старият производител на шафран на Балканите. Отскоро и България се включва в производството на шафран в този регион. Огромната част от най-силните и ценни разновидности в света идват от Гръцка Македония, Иран и Кашмир.

Шафран от района Козани, област Македония в Гърция. Всяка година, на 28-29 август, в Козани се провежда фестивал, посветен на шафрана. Гръцкото производство (5 тона) се контролира от една единствена кооперация.

Съединените щати например са забранили вноса на ирански шафран, а Индия е забранила износа на висококачествен шафран в чужбина. Освен това, от места като Нова Зеландия, Азербайджан, Франция, Швейцария, Англия и Съединените щати идват различни „бутикови“ култури. В Съединените щати се произвежда в относително малки количества пенсилванско-немският шафран, който е известен със земните оттенъци в аромата и вкуса си.


Агро изисквания, годишно производство, споделен опит

Годишно в света се произвеждат около 300 тона шафран. Иран, Испания, Индия, Гърция, Азербайджан, Мароко и Италия (подредени в намаляващ ред по производство) са основните производители на шафран. Един прясно откъснат цвят дава приблизително 0,03 г пресен или 0,007 г сух шафран. За един килограм сух шафран са необходими 110 000 – 165 000 цвята, които се получават от засадена площ, по-голяма от две футболни игрища. За да се наберат 150 000 цвята са необходими са около 40 часа интензивен денонощен труд. След изваждане, близалцата бързо се изсушават и (за предпочитане) се запечатват в херметични контейнери. Цените на шафрана на едро и дребно варират от близо 1000 до близо 10 000 евро за килограм. В западните страни средната цена на дребно е около 1550 евро за килограм. В един килограм има между 160 000 и 450 000 нишки. Яркият тъмночервен цвят, леката влажност, еластичността, скорошната дата на събиране и липсата на отчупени парчета от нишки са белези на пресния шафран.

Агро изисквания на растението

Слънчевото цвете, божественият шафран се нуждае от много слънчева светлина, сянката не му понася. Най-добре вирее на полета, наклонени на юг, което осигурява максимално излагане на слънце. В Северното полукълбо луковиците се садят през юни, но може и до септември. Засаждат се на дълбочина 7 до 15 см и на разстояние една от друга 2-3 см. Луковици, засадени по-дълбоко, дават по-малко цветни пъпки и дъщерни луковици, но полученият шафран е с по-високо качество.

Шафрановите минзухари се нуждаят от ронливи, рехави, с ниска плътност, добре напоени и добре оттичащи се глинено-варовити почви с високо органично съдържание. След летуването луковиците образуват тесни листа и започват да пъпкуват през есента. Едва през октомври (в Северното полукълбо) започва цъфтенето. Цветовете се берат призори и рано сутрин, защото бързо увяхват след пладне. Растенията цъфтят в продължение на десетина дни. Добивът е около 2 кг сух цвят от декар. Средната изкупна цена на килограм шафран (за подправка) в Европа е между 1500-3200 евро, според сорта и качеството. На дребно един грам сух шафран струва между 6 и 24 евро.

Купи шафран онлайн

снимка на шафран

Шафран 1 бр.

0.30 гр. 9.00 лв.

Купи оригинален шафран Саргол, на страхотна цена

купи
снимка на шафран

Шафран 2 бр.

0.60 гр. 18.00 лв.

Поръчайте 2 кутийки, и получавате безплатна доставка

купи
снимка на шафран

Шафран 3 +1 бр.

1.20 гр. 27.00 лв.

Поръчайте 3 кутийки, и получавате 1 бр. Безплатно + Безплатна доставка

купи
снимка на шафран

Шафран 5 +2 бр.

2.10 гр. 45.00 лв.

Поръчайте 5 кутийки. Вземете 2 кутийки Безплатнo + Безплатна доставка

купи

Безценният шафран Всичко за “червеното злато”

Отглеждането на шафран е документирано отпреди 3000 години. Дивият предшественик е вид лилав есенен минзухар – Crocus cartwrightianus, който се среща и на Балканите. Хората развъждали диви екземпляри, отбирайки само тези с необичайно дълги близалца. Така една стерилна мутантна форма на C. cartwrightianus, C. sativus била създадена в късната Бронзова епоха в Крит.

Експертите смятат, че питомният шафранов минзухар е документиран за първи път в един асирийски ботанически справочник от 7 век пр.н.е., при царуването на Ашурбанипал. Намерени са описания за употреба на шафран при лечение на над 90 болести в период от 4000 г. От тогава шафранът е използван като подправка и лекарство в Средиземноморието, като бавно се разпространил към други части на Евразия, по-късно в Северна Африка и Северна Америка. Името му, от арабски “asfar”, означава жълт.

купи шафран научи повече

Телефон

+359 899 138 685